Финансовият министър и вицепремиер Асен Василев е оптимист за намаляването на инфлацията в България в перспектива и смята, че страната ни може да влезе в изискванията на ЕЦБ за приемането ни в еврозоната.

Това обяви самият той по време на заседание на бюджетната комисия в парламента. 

Припомняме, че последният конвергентен доклад на ЕЦБ критикува страната за високата инфлация и потвърди, че с тези нива тя не отговаря на критериите от Маастрихт. В същото време трябва да се каже, че почти нито една страна не отговаря на условията. Разликата прави Хърватия, която вече има дата за присъединяване - 1 януари на 2023 година. 

Проблемът е, че Загреб пък не отговаря на правилото за нивото на дълга, но все пак - с помощта на "правилните" сметки от ЕЦБ - беше одобрена за членка. Това вбеси депутатите в България, които днес се възмутиха. 

"Как не ги е срам в ЕЦБ? Държави, чийто дефицит е по-голям от нашия, ни оценяват", възкликна в типичния си стил Румен Гечев от БСП. 

"Години наред Хърватия не изпълняваше критерия за дълга. Такова нещо, ако се отнасяше за България, никога не би било подминато", заяви и Георги Ганев от ДБ. 

Припомняме обаче, че според гуверньора на БНБ Димитър Радев, България също може да разчита на "гъвкавост" на критериите, когато кандидатства. 

Днес Василев предупреди, че инфлацията при енергоносителите е вече почти овладяна, но това не се отнася до храните, където може да се очаква още по-голямо повишение. 

Вицепремиерът обяви и че странта ни трябва да промени поне 100 закона за да отговаря на критериите за евроозоната.